MÉRETTÁBLÁZATOK

Az Ön számára legmegfelelőbb termék rendelése érdekében, minden ruha és cipő vásárlása előtt ellenőrizze a termék mérettáblázatát!

RUHÁZATRA

CIPŐRE, KESZTYŰRE

IT hálózat építés

Réz- és üvegszál alapú passzív adatkommunikációs hálózatok tervezése, kiépítése

amfd_logo

- Meglévő hálózatok felmérése, fejlesztése

- Kisebb és nagyobb kiterjedésű monomódusú és multimódusú helyi hálózatok  (LAN)  tervezése

- Optikai gerinckábelezések végződtetése szálhegesztéssel

- Tanácsadás, helyszíni szakmai oktatások

www.amfd.hu

LÁJKOLJ MINKET!

Facebookon is követhetsz minket!

Házhozszállítás

1.590.- Ft

FoxPost csomagautomata esetén,

2.280.- Ft FoxPost házhozszállítás esetén, minden más szállítási mód

2.990.- Ft,

30.000.- Ft felett ingyenes kiszállítás

TOP termékek

Hírek

2019.08.16

A gondos munkaszervezés rendkívül fontos, ami jelentősen csökkenti az emberek és tárgyak leesésének kockázatát. Személyes védelemnél fontos a megfelelően kiválasztott heveder, jól illeszekedő munkavédelmi sisak, megfelelő védőkesztyű és csúszásmentes védőlábbeli.

 

Víz vagy veszélyes anyagok felülete felett 1,5 méternél magasabb vagy annál magasabb szintű munkavégzés szükségessége nem csak az építőiparban, hanem az iparban és a különféle javítási vagy karbantartási tevékenységekben is felmerül. Mindenhol egyaránt fontos a munkavállalók védelme magasságtól vagy mélységtől történő lezuhanás ellen.

1. Nem elegendő a kollektív védelem? Használjon személyi védőfelszerelést

Az ipari üzemekben és az építőiparban a magas tengerszint feletti munkahelyek biztosításának legegyszerűbb módja a kollektív védelem állandó vagy ideiglenes elemeinek, például korlátok, állványok vagy munkaállványok építése. Előfordul, hogy nem épülnek (például túl kicsi vagy egyéb módon nem megfelelő területeken) és nem mindig nyújtanak megfelelő védelmet a tervezett tevékenység számára és felhasználásuk hátrányos lehet, tekintettel a munka jellegére és várható időtartamára. 

Ilyen esetekben a dolgozókat megbízható egyéni védőeszközökkel kell felszerelni, például hevederekkel, leesésgátlókkal, visszahúzható zuhanásgátlókkal vagy pozícionáló kötelekkel, melyek a munkaterület körülhatárolására szolgálnak.

2. Válasszon minőségi és tartós sisakot 

A megfelelően kiválasztott fejvédelem jelentősen csökkenti a magasságból történő esetleges esés vagy egy nehéz tárgy fejre gyakorolt ​​hatásait. A munkavédelmi sisaknak kiváló minőségű anyagokból, például akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) kell készülnie, amely erős és ütésálló. Kültéri használatra válasszon modelleket UV stabilizálással. 

Annak érdekében, hogy a sisak minden helyzetben jól megmaradjon, annak csúszópánttal vagy beállítókerékkel folyamatosan állítható kerülettel kell rendelkeznie. A szellőzőnyílások és a leszerelhető fejpánt magas napi kényelmet biztosítanak.

3. Győződjön meg arról, hogy minden védőeszköz jó állapotban van 

magasban történő munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a munkavállalók kollektív és személyes védelmére szolgáló összes berendezés állapotát. Különösen fontos az állványszerkezet gondos ellenőrzése, amely elvesztette a szükséges szilárdságot és stabilitást például az időjárási viszonyok vagy a terep változása miatt az építkezésen. Ezért a munkanap elején és a munka során szemrevételezéssel ellenőrizni kell az összes létrát, korlátot és egyéb védőelemet valamint az utasbiztonsági szerkezetet.

Ugyanezt a figyelmet kell szentelni az egyéni védőeszközöknek , például sisakoknak, biztonsági hevedereknek, karabinernek, köteleknek és lengéscsillapítóknak valamint a mobil leesésgátlóknak. Fontos az is, hogy minden személyi biztonsági felszerelést megfelelően beállítsanak a munkavállaló fejéhez, magasságához, súlyához vagy méreteihez.

4. Ne becsülje alá a munkaruhák és a cipők megfelelő kiválasztását

Az állványokon és más sokemeletes építkezéseken való tartózkodáshoz elengedhetetlen a jó minőségű csúszásmentes munkacipő. Ezenkívül tanácsos szilárd munkavédelmi kesztyűt használni, amelyek jelentősen elősegítik például a problémamentes felmászást és a létrán való leereszkedést. Fontos a jól illeszkedő munkaruházat szoros illeszkedése is, mely nem fenyeget, hogy részei ellazulnak és csúszást vagy leesést okoznak.

5. Tartsa rendben munkahelyét

Ha magasságban dolgozik, nem érdemes alábecsülni a jó munkaszervezést és az ergonómikus munkaterület elrendezést. Még egy kicsi és könnyű tárgy nagy magasságból való leesése is súlyos sérüléseket okozhat, ezért feltétlenül minden munkaeszközt egyértelműen és biztonságosan a helyén kell tárolni, ha nem használja.  

A legjobb megelőzés? Csökkentse a magasban eltöltött időt

A nap gondos megszervezésének köszönhetően a munkavállaló nem tölt több időt a magasban, mint amennyire valóban szükség van és az összes előkészítő munkát biztonságosan elvégzi a földön. Ezenkívül a munkatevékenységek részletes tervezése a szükségtelenül gyakori emelkedések és leszállások kiküszöböléséhez vezet, amely során megnövekszik a csúszás vagy esés veszélye.

2018.01.10

Megszületett első magazinunk, mely új formában mutatja be munkaruha, védőfelszerelés és kiegészítő kínálatunkat.

Fontos volt számunkra a védelem mellett a divat és a kényelem szem előtt tartása.

Új kollekcióink minden igényt kielégítenek és minden irányelvnek megfelelnek.

Töltse le magazinunkat itt és

ÉREZZE BIZTONSÁGBAN MAGÁT! velünk

 

2017.04.10

A 2000-es év elején három fontos irányelvet fogalmazott meg magának az adler:

- kíváló minőség

- kifinomult tervezésű termékek

- kivételes ügyfélszolgálat

Az ADLER nem sokkal ez után Közép-Európa legnagyobb reklámtextil márkájává nőtte ki magát.

adler = minsőség, stílus, kényelem

2017-es adler katalógusunk ezen szempontok alapján épül fel, melyet oldalunkról le tud tölteni.

Ha számít a minőség!

 

katalogus_izelito

2017.02.09

Oldalunkon elérhető és letölthető 2017-es katalógusunk

ÉREZZE BIZTONSÁGBAN MAGÁT! ez jelszavunk

Törvény által szabályozott a munkavégzéshez szükséges eszközök biztosítása, ezért kiadványunk tele van innovatív ötletekkel és megoldásokkal. Nézze meg katalógusunk teljes kínálatát a "Katalógusaink" menüpontban.

 

Kiadványunkban az alábbi szakmákra vonatkozóan is megtalálja komplett védőfelszereléseket tartalmazó javaslatainkat:

autószerelő, villanyszerelő, csőszerelő, szakács, laboráns, fényező, orvos, erdei munkás, festő-mázoló, burkoló, pék, padlóburkoló, hentes, sofőr, hegesztő, asztalos, kertész, nővér, kőműves

Keresse CSOMAG AJÁNLATAINKAT is a fenti szakmákra bontva.

 

 

katalogus_izelito

2017.02.02

Jogszabályok

Munkavédelem:
 -1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről.
 -5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról
 -1996. évi LXXV. törvény a munkaügyi ellenőrzésről.
 -1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről.
 -218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről.
 -10/2000. (II. 23.) BM rendelet a helyszíni bírságolás részletes szabályairól.
 -32/2009. (XII. 23.) SZMM rendelet a munkavédelmi jellegű  bírságok pályázati, valamint információs célú felhasználásának részletes szabályairól 
 -1/2004. (I. 9.) FMM rendelet a közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó, a munkavállalók védelmére és a munkafeltételekre vonatkozó tájékoztatási kötelezettség eljárási szabályairól és díjazásáról.
 -66/2007. (IV. 4.) Korm. rendelet a közúti szállítást végző egyes járművek személyzete vezetési és pihenőidejének ellenőrzéséről 

Munkahely:
 -
57/2013. (II. 27.) Korm. Rendelet a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól.
 -3/2002.(II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről.
 -50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági  követelményeiről
 -4/2002.(II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során  megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről.
 -191/2009.(IX.15.) Korm. rendelet    az építõipari kivitelezési tevékenységrõl (2010. I.01)  (Hatályon kívül helyezte az építõipari kivitelezési tevékenységrõl, az építési naplóról és a kiviteli tervdokumentáció tartalmáról szóló a 290/2007.(X.31.) Korm. rendeletet)
 -1999. évi XLII. Törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól
 -3/2003.(III.11.) FMM-ESzCsM együttes rendelet a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben levő munkahelyek minimális munkavédelmi követelményeiről.
 -2/1998. (I. 16.) MüM rendelet a munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről.
 -22/2010. (V. 7.) EüM rendelet a munkavállalókat érő mesterséges optikai sugárzás expozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről

Munkaeszköz, munkagép:
 -14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről. (hatályát veszti 2016.05.05.)
 -
10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről (hatályos 2016.május 05-től)
   -A gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló 16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet

Egyéni védőeszköz:
 -18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról
 -17/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét tanúsító, ellenőrző szervezetek kijelölésének és bejelentésének részletes szabályairól.
 -65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről.

Foglalkozás-egészségügy:
 -89/1995. (VII. 14.) Korm. Rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról.
 -27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról.
 -33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről.
-
51/2013. (VII. 15.) EMMI rendelet az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésére, az ilyen eszközök használatából eredő kockázatok kezelésére, valamint az egészségügyi tevékenységet végző személyek tájékoztatására és képzésére vonatkozó követelményekről 

Anyagmozgatás, tárolás:
 -25/1998. (XII. 27.) EüM rendelet az elsosorban hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás minimális egészségi és biztonsági követelményeiről

Tűzvédelem:
 -54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról.

2017.01.06

Munkavédelmi követelmények

A munkavédelem a foglalkoztatás egyik érzékeny területe. Az ellenőrzések során a hatóságok rendre szabálytalanságokat állapítanak meg, aminek egyre súlyosabb összegű bírságolás a következménye.

Tematikus összeállításunk áttekinti azokat a feltételeket, amelyeknek valamennyi foglalkoztató köteles megfelelni, és valamennyi munkahelyet érintik.

Általános munkavédelmi követelmények

Az alapvető munkavédelmi szabályokat az 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) tartalmazza, amely általános elvként rögzíti, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért a munkáltató felelős. A megvalósítás módját - a jogszabályok és a szabványok keretein belül - a munkáltató határozza meg. 

Az elvárható követelmények teljesítése

Egyéni védőeszközt használatba venni akkor szabad, ha az rendelkezik EK-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve EK-típustanúsítvánnyal.

A munkahely létesítésének munkavédelmi követelményei

A munkahelyek, munkaeszközök kialakítása, telepítése, továbbá a munka megszervezése során az ergonómiai szempontokat is figyelembe kell venni.

Előzetes vizsgálat

A munkavédelmi üzembe helyezés feltétele a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat. E vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a létesítmény, a munkahely, a munkaeszköz, a technológia megfelel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges tárgyi, személyi, szervezési, munkakörnyezeti feltételeknek.

Megfelelőségi nyilatkozatok

Az előzetes vizsgálat során különösen vizsgálni kell, hogy rendelkezésre állnak-e a létesítést végzők (tervező, kivitelező) nyilatkozatai, a munkavédelmi követelmények kielégítését bizonyító mérési eredmények, a munkaeszközre vonatkozó megfelelőségi nyilatkozatok, tanúsítványok, a szükséges hatósági engedélyek, az üzemeltetéshez szükséges utasítások.

Munkahelyi zaj- és rezgések elleni védelem

A munkahelyeken a zaj hangnyomásszintje nem haladhatja meg a rendeletben megadott értékeket. Annak érdekében, hogy a zaj- és rezgésterhelés a megengedett értéket ne haladja meg, a munkaeszköz típusának kiválasztásánál figyelembe kell venni az annak használata során keletkező zaj és rezgés mértékét.

A határértékeket meghaladó munkahelyi rezgés expozíció esetében a rezgésterhelést a szükséges műszaki megoldásokkal a megengedett érték alá kell csökkenteni.

A kéz-kar rezgés expozíciójával járó munkavégzés során, ha nem biztosított a könnyűnek minősülő fizikai munkavégzés munkakörnyezeti előírásainak megfelelő klíma, a munkavállalót - a lokális lehűlés elleni végtagvédelem érdekében - egyéni védőeszközzel kell ellátni.

Minimális követelmények a munkaeszközökkel szemben

A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjét a 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet szabályozza.

Időszakos biztonsági felülvizsgálat

A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a veszélyes technológiát és a veszélyes munkaeszközt, továbbá azt a munkaeszközt, amelynek időszakos biztonsági felülvizsgálatát jogszabály, szabvány, vagy a rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetésre, használatra vonatkozó dokumentáció előírja.

Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot az üzemeltetőnek ötévenként kell elvégeznie, ha jogszabály, szabvány vagy az üzemeltetési dokumentáció ennél gyakoribb felülvizsgálati időszakot nem ír elő.

Soron kívüli ellenőrzés

A munkahelyet, az egyéni védőeszközt, a munkaeszközt, a technológiát az üzemeltető munkáltatónak soron kívül ellenőriznie kell, ha az a rendeltetésszerű alkalmazás során közvetlenül veszélyeztette a munkavállaló egészségét és biztonságát, vagy ezzel összefüggésben munkabaleset következett be. Az ellenőrzés elvégzéséig annak üzemeltetését, illetve használatát meg kell tiltani.

Munkafolyamat, technológia, anyag

A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az ne veszélyeztesse sem a munkavállalók, sem a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét és biztonságát. A veszélyforrások elleni védekezés módját a munkáltató köteles megállapítani.

Az egyéni védőeszközt igénylő tevékenységek jegyzéke (nem teljes)

A fej védelme * Védősisakok: * Építkezés, különösen állványokon, állványok alatt vagy azok közelében és magasban végzett munkák; zsaluzás vagy annak lebontása, szerelési és berendezési munkák, állványozási és bontási munkák. * Acélhidakon, acél épületszerkezeteken, vezetékoszlopokon, tornyokon, hidraulikus acélszerkezeteken, öntőkemencéknél, hengerműben végzett munkák; nagy konténerekkel, nagy csővezetékeken, kazánházakban és erőművekben végzett munkák. * Tárnában, árkokban, aknákban és alagutakban végzett munkák. * Földmunkák és kőfejtés. * Föld alatti munkák végzése; kőfejtőkben, külszíni fejtésen, szénkészlet elszállításánál végzett munkák. * Szegecselőgéppel végzett munka. * Öntésnél végzett munka. * Lift, emelőgép, daru és szállítószalag mellett végzett munkák. * Öntőkemencénél, közvetlen kohászati üzemben, acélműben, hengerdében, fémműben végzett munkák, kovácsolás, ejtőkalapáccsal végzett kovácsolás és öntés. * Ipari kemencékkel, konténerekkel, gépekkel, silóval, bunkerrel és csövekkel végzett munkák. * Hajóépítés. * Vasúti tolatás. * Vágóhídi munkák. * A lábfej védelme * Átfúrásmentes talpú biztonsági cipők: * Vázszerkezeti munkák, alapozási munkák, közúti munkák. * Állványozási munkák. Vázszerkezet lebontása. * Betonnal és előre gyártott elemekkel végzett munkák, a zsaluzást és annak lebontását is beleértve. * Építési vállalkozó telepén és áruházában végzett munkák. * Tetőn végzett munkák. * Nem átfúródásmentes talpú biztonsági cipők: * Acélhidakon, acélhíd építésénél, vezetékoszlopon, tornyon, liften, hidraulikus acélszerkezeten, öntőkemencénél, acélműben és hengerműben, nagy konténerekkel, nagy esővezetékeken, darukon, kazánházban és erőművekben végzett munkák. * Kemencék építésénél, fűtő- és szellőztetőberendezéseken, valamint fémek szerelésével végzett munkák. * Öntőkemencénél, közvetlen kohászati üzemben, acélműben, hengerműben, fémműben végzett munkák, kovácsolás, ejtőkalapácsolás, melegsajtoló és drótvonó üzemben végzett munkák. * Kőfejtőben és nyílt színi fejtésnél, szénkészlet elszállításánál végzett munkák. * Kőfejtés és -megmunkálás. * Síküveg- és öblösüvegáru gyártása és feldolgozása. * Az öntőformákkal végzett munka a kerámiaiparban. A kemencék kibélelése a kerámiaiparban. * Formázási munka a kerámiaiparban és az építőanyag-iparban. * Szállítás és raktározás. * Fagyasztott hústömbökkel és fagyasztott élelmiszer csomagolásával végzett munkák. * Vasúti tolatás. * Sarokkal vagy erősítővel ellátott, átfúródásmentes talpú biztonsági cipők: * Tetőn végzett munkák. * Szigetelőtalpú védőcipők: * Rendkívül magas vagy rendkívül alacsony hőmérsékletű anyagokkal végzett munkák. * Könnyen levethető védőcipők: * Amikor fennáll a megolvadt anyag áthatolásának veszélye. * A szem és az arc védelme * Védőszemüvegek, arcvédő maszkok vagy ernyők: * Hegesztési, köszörülési vagy szeparálási munkák. * Fúrás és vésés. * Kőfejtés és feldolgozás. * Szegecselőgéppel végzett munka. * Forgácsológépen végzett munka. Ejtőkalapácsos kovácsolás. * Törmelék eltávolítása és aprítása. Csiszolóanyagok szóródása. * Savakkal és maró oldatokkal, fertőtlenítőkkel és maró hatású tisztítószerekkel végzett munkák. * Folyadéksugárral végzett munkák. * Megolvadt anyaggal vagy annak közelében végzett munkák. * Sugárzó hő mellett végzett munkák. * Lézerrel végzett munkák. * A légutak védelme * Légzésvédő készülékkel: * Tartályokban, szűk térben, gázzal működtetett ipari kemencékben végzett munkák, ahol esetleg gáz maradt, és túl kevés az oxigén. * Nagykohó adagolójánál végzett munkák. * Gázkonverter és nagykohó gázcsövei közelében végzett munkák. * Nagykohó csapjai közelében végzett munkák, ahol nehézfém kigőzölgése fordulhat elő. * Kemencék bélelésével és öntőkanállal végzett munkák, ahol por képződhet. * Szórással végzett festés, amennyiben az elszívás nem megfelelő. * Aknákban, csatornákban és egyéb föld alatti üregekben végzett, szennyvízzel kapcsolatos munkák. * Hűtőházban végzett munkák, amennyiben fennáll a hűtőfolyadék szökésének veszélye. * A hallás védelme * Hallásvédők: * Fémprésgépen végzett munka. * Pneumatikus fúróval végzett munka. * A repülőtéri földi személyzet munkája. * Cölöpverési munka. * Famegmunkálás és textilipari munkák. * A test, a kar és a kéz védelme * Védőruhák: * Savakkal és maró oldatokkal, fertőtlenítőkkel és maró hatású tisztítószerekkel végzett munkák. * Forró anyagokkal vagy azok közelében végzett munkák, amennyiben a hőhatás érezhető. * Síküveggyártás termékeivel végzett munkák. * Homokfúvásos munkák. * Hűtőteremben végzett munkák. * Tűzálló (lángmentesített) védőruhák: * Hegesztés zárt térben. * Üveggyártás, kohászat. * Átfúródásmentes kötények: * Kicsontozási és darabolási munkák. * Kézi késsel végzett munkák, amennyiben a kés a test irányában is mozog. * Bőrkötények: * Hegesztés. * Kovácsolás. * Öntés. * Az alkar védelme: * Kicsontozás és darabolás. * Kesztyűk: * Hegesztés. * Nem gépszerű, éles tárgyakkal való bánás, amennyiben fennáll a kesztyű befogadásának veszélye. * Savakkal vagy maró oldatokkal végzett, egyéb védelem nélküli munkák. * Fémszálas kesztyűk: * Kicsontozás és darabolás. * Kézi késsel végzett rendszeres vágási vagy vágóhídi munka. * Vágógépek késeinek cseréje. * Vízhatlan öltözék * Esőben vagy hideg időben végzett szabadtéri munkák. * Fényvisszaverő ruha * Olyan munkák, ahol a munkavállalónak tisztán láthatónak kell lennie. * Biztonsági övek * Állványon végzett munkák. * Előre gyártott elemek szerelése. * Vezetékoszlopon végzett munkák. * Biztonsági kötél * Toronydaru fülkéjében végzett munka. * Raktározó- és tárolóberendezések magasban mozgó fülkéjében végzett munka. * Fúrótorony felső részein végzett munkák. * Aknában és csatornában végzett munkák. * A bőr védelme * Burkolóanyagok előállítása. * Bőrcserzés. * Építőipari munkák. * Maró, allergizáló, irritáló, a bőrön keresztül felszívódó vegyi anyagokkal végzett munkák.

A munkaeszköz használata

Munkaeszközt csak a rendeltetésének megfelelő célra és körülmények között szabad használni. A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a veszélyes munkaeszközt kizárólag annak kezelője használja.

A munkaeszköz használatának minősül a munkaeszközzel végzett bármely tevékenység, ideértve az elindítást, leállítást, alkalmazást, szállítást, javítást, karbantartást és tisztítást is.

Tájékoztatás, biztonsági eszközök

A veszélyes munkafolyamatoknál, technológiáknál a veszélyek megelőzése, illetve károsító hatásuk csökkentése érdekében

- a veszélyforrásokat és az ellenük való védekezés módját, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit az érintett munkavállalókkal - mind a munkahely egésze, mind az egyes munkafolyamatok tekintetében - meg kell ismertetni;

- a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, használatukra ki kell oktatni, és használatukat meg kell követelni;

- a munkahely jellemzőitől, a munkaeszközöktől, az anyagok fizikai és kémiai tulajdonságaitól, a munkavállalók számától függően a munkahelyeket megfelelő eszközökkel kell felszerelni

A munkáltató általános kötelezettségei

A munkáltató köteles gondoskodni arról, hogy az irányítása alá tartozó valamennyi területen a munkahelyek kialakítása és üzemeltetése feleljen meg az e rendeletben meghatározottaknak, továbbá a munkavédelemre vonatkozó egyéb szabályoknak, a tudományos, technikai színvonal mellett elvárható követelményeknek.

Hagyományos védőszemüvegek

Védőszemüveg V7
2 467 Ft
Védőszemüveg M4
2 633 Ft
Védőszemüveg BA 22
2 732 Ft